Veckans M-båt

Minsveparen M 26

M 26 (anropssignal SBZU) sjösattes 1941 vid Bröderna Larssons varv och mekaniska verkstad i Kristinehamn. M 26 användes som minsvepare under och efter andra världskriget. Sedan gick hon som Röjdykarfartyg, BvRöj liksom flera andra M-båtar. M 26 utrangerades den 1 november 1989. Fartyget har kvar delar av sin orginalhytt i trä, men styrhytt, radiohytt och brygga är hopbyggda till en styrhytt/salong. Trädäcket är enligt uppgift utbytt till däck i plåt utom på fördäck. Maskiner: 2 Scania Vabis DS 11. Idag är hon privatägd och registrerad som fritidsbåt med namnet Dorian Gray, Lidingö. Har troligen fått sitt namn efter Oscar Wildes romanfigur Dorian Gray som symboliserar ”evig ungdom och skönhet”! Sågs senast 2019 i på Kummelnäs varv på Värmdö. Fanns till salu på Blocket i april 2021 för 350 tusen kr. Ägare Björn Laquist.

Bröderna Larssons varv

Bröderna Larssons varv och mekaniska verkstad var ett fartygsvarv i Kristinehamn. Det grundades av Richard och Hugo Larsson omkring 1907. Företaget byggde salongsbåtar och andra fritidsbåtar, som konstruerades av C G Pettersson, bl.a. M/Y Fiorella. Fram till 1949 byggde varvet fritidsbåtar, och därefter passbåtar samt tullkryssare, sjöräddningskryssare och andra yrkesfartyg. Här byggdes under 40-talet M-båtarna M 11, M 12 och M 26 samt under 60-talet en serie bevakningsbåtar bl.a. B 70 Hojskär. Bröderna Larssons varv och mekaniska verkstad i Kristinehamn lades ned 1964 efter en totalförstörande brand.

Mer info

Detta är ett inlägg i vår serie om M-båtarna. Läs mer om M 20 och de andra M-båtarna i boken Minsveparen M 20 – 80 år till sjöss i krig och fred. Boken är framtagen i ett samarbete mellan Föreningen M 20 och Sjöhistoriska museet i samband med Minsveparen M 20:s 80-års jubileum i december 2021. Här kan du beställa boken: https://minsveparen.se/forhandsbokning/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *