Navigationsövning 14 – 17/8

Svenska Flottans Reservofficersförening hyr M 20 sedan många år tillbaka för en NavÖ i början av augusti. Detta för att man önskar att medlemmarna skall vidmakthålla de kompetenser som man en gång har skaffat sig i Marinen. M 20 är i detta avseende en unik plattform att öva med på samma sätt som när hon ingick i Skoldivisionen.
Övningen var i år förlagd till området söder om Stockholm. Den första dagen avgick vi kl 16 från Vasabryggan. Färden gick genom Skurusundet och Baggenstäket innan utmaningarna i navigeringen tog sin början. Girpunkter, ny Kurs, Farligheter och Styrmärken avverkades i snabb takt innan vi sent på kvällen kunde förtöja någonstans söder om Dalarö. Sen middag intogs i Gunrummet på ett annat Veteranfartyg i glada vänners lag.

På fredagen visade sig Mysingen från sin bästa sida och vi fortsatte utomskärs förbi Landsort ner mot Oxelösund. Övningsledningen, Johan von Otter, försåg deltagarna löpande med nya uppgifter så att koncentrationen hela tiden hölls på topp. Efter angöringen av Oxelösunds skärgård vidtog inomskärsnavigering innan vi förtöjde i fiskehamnen vid 14-tiden. För att även tillgodose den kulturella sidan var ett besök på Femörefortet inplanerat. Föreningens ordförande Per Rödseth guidade oss under några timmar både över och under jord. www.femörefortet.se. En militärmåltid serverades i matsalen nere i berget innan vi vandrade tillbaka till M 20 genom skogen.

20140815_femöre1
Foto: Per Rödseth

Lördagen ägnades i stort sett helt åt att bedriva inomskärsnavigering på vår färd norröver. Avslutningsvis passerade vi in österifrån genom Långbälingsund som är en av de klassiska militärlederna. Innanför Mysingen hittade vi vår natthamn där det vankades både bastu och grill.

På söndagen gick vi genom Dalarö och kunde konstatera att det här med Dykpark för att bese gamla vrak nog blivit en succé. Färden gick sedan vidare med inslag av övningsmoment norröver förbi Franska Stenarna och Stavsnäs under Djuröbron, genom Vindöströmmar och Lindalssundet förbi Vaxholm och tillbaka till Vasabryggan. Efter rent skepp, genomgång och fotografering embarkerade deltagarna med både nya och uppfräschade kunskaper i sjösäcken.

/Göran Ringqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *