M 20 goes west

M 20 vänner, vi vill härmed informera om våra planer 2023 och ge möjlighet för alla intresserade att engagera sig och deltaga i vår verksamhet. 2023 blir ett speciellt år då vi planerar att gå längs ostkusten, runda sydkusten och gå upp längs västkusten samt ligga i vinterhamn i Göteborg. Många av våra medlemmar har framfört att de gärna vill se M 20 mer på västkusten. Nu får alla M 20 vänner på västkusten möjlighet att ta aktiv del i resor, samvaro och skötsel av vårt vackra fartyg.

Resan till västkusten ligger väl i linje med Föreningen M 20:s ändamål att bevara, använda och utveckla det marina kulturarvet genom att:

bevara minsveparen M 20 som ett sjögående museifartyg
använda fartyget för resor och utbildning i navigation, sjömanskap och marina traditioner
visa fartyget för allmänheten vid hemmahamn och vid resor kring Sveriges kuster

Verksamhetsplan 2023
Det händelserika året 2022 är över, med bland annat firande av Marinen 500 år i Stockholm, Söderköping och Karlskrona, och planeringen inför nästa verksamhetsår har tagit full fart. Förutom dagsresor och utbildningar under våren kommer en härlig medlemsresa in i Mälaren under juni månad. M 20 går till Strängnäs för att deltaga i det högtidliga firandet av Konungariket Sverige 500 år den 6 juni. Därefter laddar vi upp för vår stora resa västerut!

1. Flykten över Öresund
Vi kommer att uppmärksamma de dramatiska händelserna 1943 när 7 000 danska judar flydde undan nazisterna till friheten i Sverige. Svenska Flottan och M 20 var på plats och hjälpte till att skydda och rädda många av flyktingarna. Bland annat vet vi från M 20 loggböcker att minst 109 flyktingar räddades ombord på M 20. En ny mobil utställning ”Flykten över Öresund” tas nu fram i samarbete med Sjöhistoriska Museet och kommer medföras och visas under M 20 resa. Resan indelas i 3 etapper.

Ostkusten till Karlskrona 30 juli till 5 augusti. Resa från Stockholm till Karlskrona via Arkö, Västervik, och Kalmar. Här finns fortfarande gott om platser kvar.
Öresundresa 6 till 11 augusti. Resa från Karlskrona till Helsingborg/Viken via Simrishamn, Falsterbo och Köge. Besättning redan fullsatt men det finns platser kvar för dagsresor.
Västkusten till Göteborg 13 till 18 augusti. Resa från Helsingborg till Göteborg via Viken, Gilleleje, Halmstad, Varberg och Vinga. Här finns fortfarande gott om platser kvar.

Förutom att deltaga som besättning ombord på dessa resor går det även bra att besöka M 20 vid våra hamnbesök eller följa med som dagpassagerare. Anmäl ditt intresse för resorna snarast möjligt på hemsidans medlemssida: www.minsveparen.se eller maila till kontakt@minsveparen.se.

2. Basering Göteborg
M 20 kommer till Göteborg den 18 augusti och ligger vid Maritiman under augusti, september och oktober. Sedan planerar vi att ligga kvar med M 20 hela vintern i vinterhamn vid Nya Varvet. Detta ger våra medlemmar på västkusten möjlighet att få tillgång till fartyget, dess skötsel och social samvaro ombord. Planerade aktiviteter på västkusten är:

Fisk & Skaldjurresa längs Bohuskusten den 21 till 26 augusti.
Öppet Skepp med visning av Fartyget och utställningen ”Flykten över Öresund” under helger i augusti och september.
VAF, Vård-av-fartyg. Underhållsarbete med social samvaro planeras sista söndagen i september, oktober och november
Höstmöte den 30 oktober
Vinterhamn på Nya Varvet. November 2023 till april 2024

Det finns även goda möjligheter att hyra M 20 för dagsresor eller lite längre turer med ett kamratgäng eller en förening under hösten 2023 och våren 2024. Vi planerar sedan att resa med M 20 genom Göta kanal till Stockholm under sommaren 2024.

Arbetsgrupp”M 20 West”
I Stockholm är det ett trettiotal medlemmar som deltager i det praktiska arbetet med fartyget. Inför fartygets vistelse i Göteborg under vinterhalvåret 2023/24 önskar vi bilda en liknande arbetsgrupp med intresserade medlemmar som vill engagera sig och ta aktiv del i skötsel och samvaro på vårt vackra fartyg. Styrelsen baserad i Stockholm har kvar det överordnade ansvaret för fartyget men vi vill gärna engagera fler personer på plats på Västkusten.

Arbetsgruppen ”M 20 West” kan till exempel hantera följande:

– Vakthavande ”VO” vid kaj
– Hamnvärd vid Öppet Skepp
– Visning av utställning ”Flykten över Öresund”
– VAF-dagar med social samvaro

Vi ber alla intresserade att anmäla sitt intresse för att deltaga i arbetet med ”M 20 West” genom att skicka ett mail till kontakt@minsveparen.se eller per telefon till Göran Ringqvist 070-899 22 03.

Med sjöhälsningar
Föreningen M 20
Anders Torelm
Ordförande

1 tanke kring ”M 20 goes west

  1. Gott Nytt År.
    Kurs BK 73 har 50 års jubileum i Augusti.
    Försöker få kursen med på Helsingborg/Göteborg turen.
    Hur många platser finns kvar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *