Manövrerings- och navigationsövning 27-30/7 2017

I slutet av juli var det dags för den årliga navigeringsövningen för Reservofficerare från Västkusten. Flottans reservare SFRO-G är arrangör och även reservofficerare från de andra vapengrenarna i ROSIG är medbjudna. I år hade dessutom övningen förstärkts med ett par deltagare ur Föreningen M 20.

I strålande och härlig eftermiddagsvärme samlades vi för säkerhetsgenomgång på Jagarpiren och strax därefter kastades det loss och de precis påmönstrade vakterna navigerade ut i Saltsjön enligt övningsledningens anvisningar. Vår första natthamn blev ett lite kvälls-ödsligt men fint Vaxholms Kastell. Fredag morgon purrning kl 07:00 och frukost, en ”fly-ing” sjökortspreparering och losskastning 08:00 prick!. Färden gick nordvart  genom den bitvis mycket ”tighta” Husaröleden och slutmålet var Arholma där vi sökte naturhamn tillsammans med systerfartyget M 21.

Efter en kort vilopaus begav vi oss några hundra meter till fots genom skogen för att till slut stå vid inslaget till den tidigare mycket hemliga kustartilleribefästningen Batteri Arholma. En  mycket entusiastisk och påläst guide tog oss in och djupt ned i berget för att visa hur Sverige under det kalla kriget skulle hindra kustinvasion från Sovjetunionen. Väl åter vid minsveparna väntade en härlig grillmiddag och  solen hade dessutom kommit fram efter en annars regnig dag.

Lördag inleddes med påmönstring av ny besättningsmedlem och avmönstring av en sjukmönstrad. Därefter gick färden söderut med lunchstopp vid flottans tidigare minförråd på ön Låren. Den rejäla kajen passade utmärkt för en stunds manövreringsövningar. Efter en kort promenad på den spännande ön så kastade vi åter loss och begav oss via Möja mot dagens slutmål Sandhamn där det ordnats en fin kajplats hos Sjöfartsverket lite på avstånd från hamnens party-kvarter. Denna kväll var ”köksvakten” entledigad då det var bokat bord och utsökt middag på Sandhamns Värdshus.

Söndag var sista dag och vi tog leden genom Baggenstäket. Vid några riktigt trånga passager tog fartygschefen över rodret till viss lättnad för oss elever. Väl ute på Stockholms ström defilerade vi förbi Slottstrappan och tog även en tur in i Hammarby sjöstad. Man måste ju ta alla tillfällen att visa upp den fina M 20 för allmänheten.

Tack till SFRO-G/övningsledningen för en mycket fin och trevlig övning

Per Karlsson Ro/Kn

Systrarna M 20 och M 21 i Skvallerhamnen, Arholma. Foto: Rickard Wallmark 2017

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *