M 20 kan segla vidare på egen köl

Med mycket kort varsel, drygt 36 timmar, erbjöd Tenövarvet i Vaxholm Föreningen M 20 att utan kostnad torrsätta och bottenspola M 20 under 6 timmar på fredagen då varvet firade 50 år i branschen. Grattis!

Snabbt ordnades med bemanning och kontakt togs omedelbart med våra vänner på Transportstyrelsen för att ”slå två flugor på smällen”!  M 20 skall mellanbesiktigas senast september 2018 men tidigast från sommaren 2017 för att få fortsatt certifiering fram till juni 2020.  Däri ingår en torrsättning med skrovbesiktning m.m.

Tidigt på fredagsmorgonen startade vi upp och for iväg utan problem men tyvärr tappade FC sin iPhone i ”drickat” under losskastningen. Nåväl, på väg i arla morgonstund fick vi andas ”sjöluft” men något strul med 24V-systemet uppstod. Inget ljus i kompassen, ingen ström till bryggplottern m.m. Det visade sig att batteriladdaren hade löst ut av någon anledning. Tillslag och allt var åter Ok!

Vi mottogs av Tenövarvets bussiga personal som avtalat kl. 08.30.

Efter formell överlämning av fartyget till Tenövarvet gjordes förberedelser för torrsättning. Varvet har en vagn med 2×5 st hydralbockar (tar maximalt totalt 100 ton) och som lyfter fartyget på spanten. Fartyget står således inte på kölen!

Kl. 10.30 var vi uppe och Transportstyrelsens chefsinspektör anlände för att förrätta besiktning av museifartyget. Den mest positiva kommentaren av flera var nog att det nästan” såg ut som ett nybygge!” Botten, axlar, roder & propellrar samt bottenventiler besiktigas U.A.!

Därefter följde invändig kölrumsinspektion och bottenventilkontroll i maskinrummet. Som slutkläm erhöll vi Förrättningskvitto U.A. och vi överlämnade som ett litet tack vår nya M 20-broschyr!

Lunchdax! Tenövarvet bjöd på Hamburgerlunch samt kaffe och kaka!

Under eftermiddagen övningsöppnade och rengjorde vi bottengivarna för logg och ekolod om Bb. Nu OK!

I stället för bottenspolning av fartyget utförde varvet på vår önskan axellager- & roderpelsmätningar. Mätvärdena låg klart inom tillåtna gränser! (2% av  axeldiametern).

Strax efter 15.00 påbörjades sjösättning och vi avgick kl. 16.10 mot hemmahamnen. Återigen hade laddaren för 24V-systemet slagit bakut men återstatades och hemfärden gick bra!

Inga följdläckor efter torrsättningen kunde konstateras (det ”knakade” lätt i skrovet under torrsättningen) så mycket nöjda med dagen lämnade vi M 20 väl vinterförtöjd vid Museipiren kl. 18.00.

Stort TACK till Tenövarvet, Transportstyrerlsen och M 20-besättningen!  /FC Åke

Läs som PDF.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *